Podstatne zmeny v klasifikacii a oceňovani finančnych nastrojov - Petrjánošová, Božena
Pre finančné inštitúcie, v ktorých dominujú banky a poisťovne, je prístup k finančným nástrojom, k ich klasifikácii a oceňovaniu (najmä na strane aktív) jedným z rozhodujúcich faktorov reálnosti informácií o ich ekonomike, o výsledku hospodárenia, ale aj o podstupovanom riziku a stabilite. Rozvoj finančného trhu a narastajúce objemy cenných papierov a derivátov túto potrebu ešte podčiarkujú. Preto koncom minulého storočia vznikla myšlienka oceňovať všetky finančné nástroje reálnou hodnotou, ktorá by odrážala nielen ich objektívnu hodnotu, ale aj mieru podstupovaného rizika. Po dlhých diskusiách a enormnom úsilí bol vytvorený ucelený systém klasifikácie a oceňovania finančných nástrojov, ktorý v súčasnom období prechádza podstatnými zmenami. Prezentáciatýchto systémov, pričom sa vychádza z pôvodneho, ešte stále platného systému ich klasifikácie a oceňovania. Dosah týchto zmien na ekonomiku účtovných jednotiek, a možné problémy a úskalia spojené s prechodom na nový systém.