Multikriteriálne hodnotenie výkonnosti a Balanced Scorecard - Sabol, Ján
Hodnotenie výkonnosti podnikov a ich procesov je nevyhnutným predpokladom maximalizácie podnikateľského úspechu. Každý podnik potrebuje v ľubovoľnom časovom okamihu poznať svoju výkonnosť z pohľadu viacerých, navzájom prepojených a vyvážených ukazovateľov. Súčasné metódy hodnotenia výkonnosti podnikov ponúkajú síce už aj súbory vyvážených ukazovateľov hodnotenia výkonnosti, avšak realita ukazuje, že dosiahnuté výsledky a výstupy nie sú celkom presné a mnohokrát zavádzajúce. Z tohto dôvodu je na mieste zaoberať sa princípmi multikriteriálneho hodnotenia výkonnosti na základe vhodných matematických a štatistických metód.