Zásoby v podvojnom účtovníctve – vymedzenie, účtovanie a ich oceňovanie - Gášpárová, Eva
V zmysle ust. § 17 ods. 1 písm. a) opatrenia č. 23054/2002-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva zásoby patria medzi krátkodobý majetok. Krátkodobý majetok je majetok, ktorého doba použiteľnosti, dohodnutá doba splatnosti alebo vyrovnania iným spôsobom pri vzniku účtovného prípadu je najviac jeden rok. Neznamená to však, že obstarané zásoby nemôžu byť evidované na sklade dlhšie ako jeden rok. V týchto prípadoch sa uplatní § 12 ods. 3 Postupov účtovania v PÚ, v zmysle ktorého platí, že ak pri konkrétnom druhu tovaru nie je možné ich členenie z časového hľadiska na dlhodobý a krátkodobý majetok, rozhodujúce pre členenie majetku je zámer účtovnej jednotky s akým sa majetok obstaral. Základné členenie zásob je podľa spôsobu ich nadobudnutia na zásoby nakupované a zásoby vlastnej výroby.