Účtovanie návratných krátkodobých cudzích zdrojov financovania v sústave podvojného účtovníctva - Pakšiová, Renáta, 1974-
Najčastejším problémom účtovných jednotiek v ich podnikateľskej činnosti v súčasnosti, je nedostatok finančných prostriedkov na úhradu splatných záväzkov, nákup jednotlivých zložiek majetku a úhradu prevádzkových nákladov. Tento nedostatok vlastných zdrojov podnikatelia riešia získaním zdrojov majetku z vonkajšieho prostredia účtovnej jednotky, ktoré preto nazývame cudzie zdroje majetku. Cudzie zdroje, ktoré predstavujú návratné zdroje financovania majetku účtovnej jednotky, môžeme všeobecne nazvať finančné záväzky v prípade, ak ich poskytnutie aj ich následné vrátenie je v peňažnej podobe.