Primeraný dôchodok - ochrana pred chudobou a sociálnym vylúčením - Šipikalová, Silvia, 1979-
Dôchodkové systémy členských krajín sú veľmi rozdielne, pretože vychádzajú z rozličných kultúr, tradícií, ekonomických podmienok ako aj modelov sociálneho štátu. Starnutie populácie spôsobuje predlžovanie veku dožitia, čím sa zvyšujú nároky na dôchodkové schémy.