Daňové úniky v oblasti dane z pridanej hodnoty v podmienkach Slovenskej republiky - Sopková, Eva
Dôležitým nástrojom regulácie národných ekonomík sú štátne rozpočty. Príjmy štátneho rozpočtu sú tvorené prevažne daňovými príjmami, z ktorých štát následne zabezpečuje plnenie svojich základných funkcií. Dane sú štátom určené povinné platby, ktoré daňové subjekty musia zaplatiť štátu v stanovenej výške a vo vopred určenom termíne. V súčasnosti prevláda trend napĺňania štátneho rozpočtu hlavne príjmom z nepriamych daní, t.j. prostredníctvom dane z pridanej hodnoty a selektívnych spotrebných daní. Podiel daňových príjmov z titulu DPH sa na celkových príjmoch štátneho rozpočtu v roku 2000 pohyboval na úrovni 33 % a v roku 2005 predstavoval tento podiel už viac ako 47 %.