Hodnotenie efektívnosti špecifických projektov - Belanová, Katarína, 1978-
Investičné rozhodovanie patrí medzi najvýznamnejšie druhy podnikových rozhodnutí. V podniku nadobudlo na význame predovšetkým s prechodom na trhovú ekonomiku, lebo je to práve podnik, ktorý rozhoduje, či bude alebo nebude určitú investíciu realizovať. Ak sa zmýli, dôsledky chybného rozhodnutia ponesie sám. Na rozdiel od bežných (prevádzkových) rozhodnutí, ktorých chyby je možné obvykle napraviť, investičné rozhodovanie má dlhodobé účinky a zle zameraná a neefektívna investícia môže podnik priviesť k finančným problémom až bankrotu. Okrem hodnotenia štandardných (komerčných) investičných projektov sa podnik môže stretnúť i s hodnotením špecifických projektov. Zahraničné investície a verejne prospešné investičné projekty.