Monitoring rizika prostredníctvom systémov včasného varovania - Buganová, Katarína
Podstata činnosti krízového manažmentu spočíva v prijímaní opatrení na prevenciu a ochranu pred krízou a v prípade vzniku krízy v adekvátnej reakcii pri jej riešení. Kríza môže byť výsledkom zmien v okolí organizácie, resp. subjektu, alebo môže vzniknúť z vnútorných príčin organizácie, napr. nezvládnutím bežných problémov pre neschopnosť manažmentu primerane komunikovať a prijímať včas účinné opatrenia. Kríza môže začať ako určitá neštandardná situácia, ktorá sa vyznačuje niektorými krízovými prvkami. Podceňovanie alebo zľahčovanie neštandardnej situácie môže spôsobiť jej dlhé trvanie bez využitia prvkov krízového manažmentu. Úspešné riešenie krízy je závislé od jej včasného odhalenia a správneho využitia krízového manažmentu. Nerovnováhy, ktoré dospeli svojou odchýlkou do fázy latentnej krízy a začínajú sa v organizácii prejavovať, možno už identifikovať na základe určitých symptómov (indikátorov).