Nezamestnanost a kvalita života v období hospodárskej krízy - Dirgová, Eva
Vysoká nezamestnanosť nastoľuje pred spoločnosť a jej predstaviteľov vážne problémy finančného (náklady na nevyhnutnú podporu vzrastajúceho počtu osôb bez príjmu zo zamestnania), organizačného (potreba rozsiahleho a byrokratizovaného aparátu služieb zamestnanosti) a politického charakteru (ohrozenie sociálneho zmieru, čo v prípade postkomunistických krajín znamená i spochybňovanie sociálnych a ekonomických reforiem). V Slovenskej republike majú vplyv na rast nezamestnanosti najmä nasledujúce faktory: automatizácia výroby, zvyšovanie intenzity práce, využívanie lacnej pracovnej sily, krach drobných výrobcov, likvidácia neefektívnych, energeticky náročných a ekologicky nečistých výrob, prechod centrálne riadenej ekonomiky na trhové hospodárstvo, privatizácia, reštrukturalizácia výroby, organizačné zmeny, eliminácia a následné ukončenie tzv. umelej zamestnanosti a pod.