Přednosti a nedostatky uplatňování reálné hodnoty při oceňování finančních nástrojů - Markovič, Peter, 1974-
Dôsledky finančnej krízy, nech už prichádzajú z domáceho prostredia alebo sú vyvolané pohybmi na medzinárodných finančných trhoch, dokážu značne naštrbiť dôveru investorov. Volatilita ceny finančného nástroja je síce pre špekulanta dostatočným adrenalínom pre realizovanie obchodov, na druhej strane spôsobuje mu značné problémy pri vykazovaní finančných výsledkov a obzvlášť v prípadoch, keď narába s nerealizovanými ziskami a stratami. Daňové dosahy cenovej volatility majú nepríjemný ba až neadekvátny vplyv na prerozdeľovací mechanizmus, ktorý je v podnikovej praxi reprezentovaný delením výsledku hospodárenia. Analýza uplatňovania princípov reálnej hodnoty pri oceňovaní vybraného finančného nástroja s dôrazom na dosahy reálnej hodnoty na finančnú výkonnosť podniku. Konfrontácia reálnej hodnoty s inými oceňovacími postupmi (napr. amortizovanou obstarávacou cenou/amortized costs).