Odhad efektov agrárnych podpôr na zamestnanosť a kapitál - Uhrinčaťová, Eva
Pre odhad efektov agrárnych podpôr na zamestnanosť a kapitál boli použité tri diferenčné modely: spojený regresný model, model s umelými premennými s regionálnymi efektami a model s umelými premennými s regionálnymi efektami a časovým efektom. Odhad efektov podpôr investičného charakteru, podpôr znevýhodnených oblastí, podpôr agroenvironmentálnych opatrení a jednotnej platby na plochu. Simulácie ukazovali na prítomnosť efektov špecifických pre farmy, nemožno potvrdiť prítomnosť časovo špecifických a regionálnych efektov pre roky 2007 a 2011 a regióny na úrovni krajov. Na základe výsledkov simulácií možno pôsobenie uvedených významných druhov agrárnych podpôr na skúmané výrobné faktory - ľudský faktor a kapitál - považovať za pozitívne.