Výkon samostatnej zárobkovej činnosti v rámci EÚ - Beličák, Juraj
V súvislosti so vstupom Slovenskej republiky do Európskej únie sa aj v oblasti sociálneho zabezpečenia začala uplatňovať na našom území legislatíva Európskej únie. Pre oblasť sociálneho zabezpečenia z toho vyplýva povinnosť členských štátov zaobchádzať s migrujúcimi občanmi EÚ rovnako ako s vlastnými štátnymi príslušníkmi. Od 1. mája 2010 sa uplatňujú nové koordinačné nariadenia v oblasti sociálneho zabezpečenia. Nariadenie (ES) Európskeho parlamentu a Rady č. 883/2004 a vykonávacie nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 987/2009.