Ekonomická diferenciácia poľnohospodárskych podnikov na Slovensku v rokoch 2004-2011 - Chrastinová, Zuzana
Analýza ekonomickej situácie v slovenskom poľnohospodárstve najmä dlhodobo ziskové a dlhodobo stratové podniky, ich participácia na zisku, resp. strate, pôde, výrobe a zamestnanosti, alokácia v krajoch, resp. v okresoch. V slovenskom poľnohospodárstve pretrváva výrazná diferenciácia podnikov podľa výsledku hospodárenia. Od roku 2004 dominuje podiel ziskových podnikov. Podiel dlhodobo ziskových podnikov právnických osôb dosiahol počas 8 rokov 16,2 percent, čo bolo 228 podnikov. Podiel a počet dlhodobo stratových nie je významný (3,3 percenta; 46 podnikov), ale z hľadiska ich vplyvu na výsledku hospodárenia poľnohospodárstva Slovenska rozhodujúci.