Dopady transformačného obdobia a obdobia po vstupe Slovenska do EÚ na zmeny využívania poľnohospodárskej krajiny - Zaušková, Ľubica
Na Slovensku po roku 1989 dochádza k zmene vo využívaní poľnohospodárskej krajiny. V krajine sa objavil nový fenomén - pustnutie kultúrnej poľnohospodárskej krajiny. To sa prejavuje samovoľným zarastaním lúk a pasienkov nelesnou stromovou a krovinovou vegetáciou prostredníctvom sekundárnej sukcesie. Ide o problém nevyužívania krajiny veľkého rozsahu, približne na ploche 17,5 % - 18,6 percenta z výmery poľnohospodárskej pôdy Slovenska. Proces pustnutia krajiny je ovplyvnený transformáciou poľnohospodárstva, ako aj implementáciou Spoločnej poľnohospodárskej politiky. Zárastové procesy prebiehajú najmä ako dôsledok stagnácie poľnohospodárstva, osobitne živočíšnej výroby.