Účasť domácich bánk na operáciách menovej politiky ECB a ich obchodná aktivita na peňažnom trhu eurozóny v roku 2012 - Kostelný, Roman
Uplynulý rok bol pre domáce banky už štvrtým rokom ich pôsobenia na medzibankovom trhu eurozóny. Vzájomná prepojenosť obchodnej aktivity na peňažnom trhu s účasťou na menovopolitických operáciách závisí od schopnosti domácich bánk prefinancovať likviditné potreby obchodmi na peňažnom trhu, ktorý pre ne predstavuje primárny spôsob obstarania si zdrojov. Limitujúcim faktorom pri aktivite na peňažnom trhu boli dva trojročné tendre, ktoré do značnej miery vplývali na jednotlivé segmenty trhu. Ďalšími dôležitými faktormi boli rozhodnutia ECB o znížení výšky minimálnych rezerv a najmä o neúročení jednodňových vkladov deponovaných prostredníctvom jednodňových sterilizačných operácií. Tie podstatne formovali správanie subjektov na peňažnom trhu pri riadení krátkodobej likvidity. Porovnaním obchodnej aktivity na národnej úrovni s európskou sa identifikujú príčiny pretrvávajúcich rozdielov v štruktúre a významnosti jednotlivých častí peňažného trhu.