Stredná Ázia a problémy regionálnej bezpečnosti - Čech, Ľubomír, 1955-
Význam Strednej Ázie rastie, a to nielen z hľadiska bezpečnosti, ale aj ekonomiky a energetiky. Táto oblasť má vysoký destabilizačný potenciál spojený s etnickou a náboženskou heterogenitou, nevyvinutou občianskou spoločnosťou, pretrvávajúcimi hraničnými spormi, napätím kvôli nedostatku vody, taktiež pôsobením militantných islamistických skupín. Bezpečnosť v Strednej Ázii bude závisieť do značnej miery aj na dynamike vzťahov medzi vonkajšími mocnými hráčmi (Rusko, Čína, EÚ, USA).