Quo vadis, Evropská menová unie - Tesařová, Svatava
Úspešné fungovanie menovej únie si vyžaduje určitý stupeň nominálnej a reálnej konvergencie členských krajín. V prípade Európskej menovej únie bola dána prednosť pred prísnym posudzovaním konvergencie a stavu ekonomík prístupu založenému na širšom počte členov s tým, že prípadné nerovnováhy sa odstránia až za fungovania únie.