Situácia na trhu s agropotravinárskymi komoditami a jej predikcia do roku 2020 s akcentom na medzinárodný vývoj - Matošková, Dagmar
Analýza súčasného stavu a perspektíva situácie na svetovom trhu s agropotravinárskymi komoditami. Svetová produkcia a celková spotreba agropotravinárskych komodít sa vo všeobecnosti zvyšuje. V posledných rokoch vývoj ponuky a dopytu okrem iného ovplyvňujú aj klimatické zmeny a s tým spojené výkyvy počasia, ktoré spôsobujú v jednotlivých častiach sveta nerovnomernosť produkcie a cenovú volatilitu. Koncom budúcej dekády vyspelé krajiny sveta vyprodukujú prebytok obilnín, olejnín, mliečnych výrobkov, bravčového a hydinového mäsa a ostatné menej vyspelé krajiny budú disponovať prebytkom cukru a rastlinných olejov. Pohľad aj na situáciu v SR.