Racionalizácia kapitálu v investičnom rozhodovaní - Belanová, Katarína, 1978-
V praxi investičného rozhodovania podnikov sa často vyskytujú prípady, kedy investičné projekty identifikované ako ziskové a teda želateľné (projekty s kladnou čistou súčasnou hodnotou), nemôžu byť uskutočnené, nakoľko na úhradu s nimi spojených kapitálových výdavkov nie sú k dispozícii potrebné finančné zdroje. Možnosť dosiahnutia najlepšieho výberu je tak vylúčená, avšak racionalizáciou kapitálu je možné dosiahnuť čo najvyšší efekt z dostupného kapitálu. Analýza príčin vzniku racionalizácie kapitálu, jej členenie, aplikácia na praktickom príklade a možné riešenia.