Aké faktory vplývajú na cenu ropy Brent? - Grešš, Martin, 1978-
Počas prvej dekády 21. storočia bola cena ropy na svetovom trhu vysoko volatilná. Tvorba modelu pre cenu ropy Brent, ktorý by bol schopný vysvetliť čo najviac variability vo vývoji ceny ropy Brent v období 1994 – 2011. Prezentácia modelov sa zameria na vysvetlenie ceny ropy výlučne prostredníctvom faktorov dopytu a ponuky a abstrahujú od geopolitických, prírodných a špekulačných faktorov.