Keď sa predajňa prispôsobuje zákazníkom a nie naopak - Raševová, Kristína
Ako premýšľať z pohľadu nakupujúceho. Ak chcú obchodníci zvýšiť obrat svojej predajne a zároveň množstvo spokojných zákazníkov, musia si položiť 4 zásadné otázky : o akých zákazníkov prichádzajú, kde, prečo a čo s tým.