Európsky rok aktívneho starnutia a solidarity medzi generáciami 2012 - Gurníková, Jana, 1985-
Problém starnutia populácie a s ním súvisiaci vyhlásený Európsky rok aktívneho starnutia a solidarity medzi generáciami 2012. Podpora aktívneho a zdravého starnutia je dôležitá s cieľom zlepšiť kvalitu života starších občanov, ako aj pomôcť im byť pre spoločnosť prínosom aj v staršom veku a znížiť neudržateľný tlak na systémy zdravotníctva. Aktívne starnutie si vyžiada vzájomné prepojenie politík v oblasti tvorby kultúry aktívneho starnutia. Tento proces sa nezaobíde bez zásahov do spoločenských zvyklostí, návykov, noriem a bez ďalších inštitucionálnych a politických zmien.