Nezamestnanosť Rómov a spôsoby jej riešenia - Novák, Marcel, 1979-
V súčasnosti v Slovenskej republike žije približne 500 tisíc Rómov, pričom väčšina z nich nemá prácu a sú poberateľmi dávok v hmotnej núdzi. Návrh možností riešenia nezamestnanosti Rómov v SR. Každoročne má Európska únia k dispozícií 26,5 miliárd eur na rómske projekty, no tieto peniaze nie sú nikdy využité. Vytvorenie vhodných podmienok resp. ich nastavenie a zapojenie rómskeho obyvateľstva do vzdelávacieho procesu je jednou z možností a budúcich hlavných priorít každého štátu Európskej únie.