Situácia na trhu práce v odvetví stavebníctva v kontexte globálnej krízy - Sika, Peter, 1975-
Slovenské stavebníctvo následkom globálnej krízy zaznamenalo pokles objednávok, čo malo za následok zvyšujúcu sa nezamestnanosť, ale občania zaznamenali aj pozitívny ukazovateľ v poklese cien nehnuteľností. Nestabilita na trhu práce núti občanov k veľkej opatrnosti pri uspokojovaní si bytovej situácie, nakoľko kríza ohrozuje i tie skupiny domácnosti, ktoré pred krízou neboli identifikované ako ohrozené. Vysoká miera nezamestnanosti spôsobuje znižujúcu sa váhu odvetvia stavebníctva na tvorbe hrubého domáceho produktu. Podiel stavebníctva poklesol z 9,1 percent v roku 2008 až na 8,5 percent v roku 2011.