Zásoby v podvojnom účtovníctve – účtovanie ku dňu inventarizácie a pri uzatváraní účtovných kníh - Gášpárová, Eva
Pri inventarizácii zásob sa, okrem množstva zásob, zisťuje aj ich úžitková hodnota, ktorá sa porovnáva s ich ocenením v účtovníctve. Ak sa zistí, že úžitková hodnota zásob nezodpovedá ich oceneniu v účtovníctve, prírastky hodnoty sa neúčtujú a úbytku sú predmetom analýzy. Ak ide o zníženie hodnoty, ktoré nie je definitívne, vytvára sa opravná položka. Ak ide o zníženie, ktoré je definitívne a nejde o škodu, účtuje sa na účtoch účtovej skupiny 50 – Spotrebované nákupy a 61 – Zmeny stavu vnútroorganizačných zásob, ak ide o škodu, definitívne zníženie hodnoty zásob sa účtuje na účte 549 - Manká a škody.