Vplyv ropných spoločností ako zahraničných investorov na životné prostredie a rozvoj miestnych komunít v hostiteľských krajinách - Hlušková, Tatiana, 1987-
Dôsledky programov spoločenskej zodpovednosti, udržateľného rozvoja a ochrany životného prostredia, ktoré ropné spoločnosti uskutočňujú v hostiteľských krajinách. Tieto firmy sú často najväčšími zahraničnými investormi v danom štáte a významne ovplyvňujú tak hospodárstvo ako aj spoločnosť ako celok. V prípade mnohých rozvojových krajín svojimi aktivitami čiastočne suplujú činnosť štátu. Výsledkom ich pôsobenia je zvyšovanie kvality života a konkurencieschopnosti hostiteľských štátov. Činnosť ropných spoločností však neprináša iba pozitívne vplyvy: často ju sprevádza porušovanie ľudských práv, ničenie životného prostredia, korupcia a tzv. paradox hojnosti, kedy sa rast príjmov z ťažby nepremietne do zvýšenia životnej úrovne obyvateľstva.