Podiely na zisku – zdaňovanie podielov u osôb podieľajúcich sa na základnom imaní, podiely členom štatutárnych a dozorných orgánov a zamestnancov - Válek, Juraj, 1981-
V akciových spoločnostiach sa podiel na zisku vyplatený členom predstavenstva a dozornej rady nazýva tantiéma, od ktorej je nevyhnutné odlíšiť odmenu členov predstavenstva a dozornej rady. Zákonom č. 534/2005 Z. z. bol rozsah podielov vylúčených z predmetu dane rozšírený o podiely členov štatutárneho a dozorného orgánu obchodnej spoločnosti alebo družstva, aj keď sa v tejto spoločnosti nepodieľajú na základnom imaní. Novela č. 499/2010 Z. z. zákona o zdravotmom poistení zaviedla povinnosť platenia odvodov na zdravotné poistenie aj z podielov na zisku.