Požiadavky na znalosti manažérov v oblasti IKT – operatívni manažéri - Bolek, Vladimír, 1988-
Pracovné zameranie operatívneho manažéra je spravidla jednostranné s orientáciou na úzky okruh činností v rámci danej právomoci. Operatívni manažéri by mali pri práci využívať systémy transakčného charakteru (TPS - transaction processing systems), systémy riadenia reťazca dodávateľov (SCM - supply chain management) a systémy CRM (customer relationship management).