Regulacia fondov sa rozširuje - Čillíková, Júlia
Pojem „kolektívne investovanie“ sa zväčša spája s investovaním do bežných podielových fondov. Na Slovensku sa ponúka najmä retailovým investorom a je základným investičným produktom na slovenskom kapitálovom trhu. Princíp spájania majetku a kolektívneho znášania výnosov aj rizika sa považuje za jeden z najvýhodnejších pre investorov s malým objemom finančných prostriedkov. Kolektívne investovanie v súčasnosti vytvára šancu pre bežných retailových investorov profitovať z diania na kapitálovom trhu. Aj z tohto dôvodu bola regulácia kolektívneho investovania vždy zameraná najmä na ochranu retailových investorov – na obmedzovanie a rozkladanie rizika, na transparentnosť, správne konanie správcov podielových fondov a na verejnú ponuku týchto fondov retailu. Základný princíp kolektívneho investovania sa však používa vo financiách oveľa širšie ako v segmente retailu.