Regionálne disparity vo vývoji zamestnanosti na Slovensku - Hudcovský, Martin, 1988-
Slovenská ekonomika zaznamenala v uplynulej dekáde významný ekonomický rast, ktorý predstavoval pre rozvoj SR významný ekonomická posun vo viacerých aspektoch. Jedným z týchto aspektov je zmenšovanie medzery v produktivite, keď masívny ekonomický rast bol do značnej miery zaznamenaný najmä vďaka expanzii produktivity práce. Dodatočné zapojenie pracovnej sily bolo nevyhnutné až pri vysokých percentuálnych nárastoch výstupu ekonomiky, preto ekonomický rast bol sprevádzaný iba relatívne slabším rastom zamestnanosti. Pri expanzii výstupu nebol potrebný väčší dodatočný objem pracovnej sily, keďže ekonomický rast bol ťahaný rastom produktivity. Na makroúrovni bol pri ekonomickom raste dosiahnutý rast zamestnanosti a zvýšenie miery zamestnanosti , ale pri značne regionálne diferencovanej úrovni. Ex post analýza týkajúca sa obdobia relatívne výraznej ekonomickej expanzie pred rokom 2009.