Estónska cesta k znalostnej ekonomike v kontexte stratégie Európa 2020 - Gonda, Vladimír
Estónsko sa v posledných desaťročiach zaradilo medzi najvyspelejšie ekonomiky na svete. Pre vysoký ekonomický rast na začiatku 21. storočia bolo označované za „baltického ekonomického tigra“. Za ekonomickým rastom sa skrývali najmä úspešné liberálne reformy, posilnenie rozpočtovej disciplíny a zníženie byrokracie. Estónsko ako vôbec prvá krajina na svete zaviedlo v roku 1994 rovnú daň z príjmov vo výške 26 %, ktorá bola v roku 2005 znížená pre právnické osoby na 24 %. Estónsko už od roku 2000 uplatňovalo zvláštne zdanenie firiem – firmy, ktoré svoj zisk reinvestovali v krajine, nemuseli daň z príjmov platiť vôbec.