Skúsenosti Slovenska s konsolidáciou verejných financií - Fifeková, Elena
Udržateľnosť verejných financií je v dlhodobom časovom horizonte podmienená predovšetkým zefektívnením procesov vo verejnom sektore a plnením pravidiel rozpočtovej zodpovednosti. Potrebná konsolidácia verejných financií na jednej strane znižuje riziká destabilizácie ekonomiky, čím vytvára priestor pre rast konkurenčnej schopnosti ekonomiky, na druhej strane však v krátkodobom časom horizonte môže do značnej miery podviazať ekonomický rast. Preto je dôležité identifikovať nielen príčiny, ktoré zhoršili vývoj verejných financií, ale aj spôsoby, ktoré povedú zodpovednému rozpočtovému hospodáreniu.