Stratégie prístupu k zákazníkovi - vnímanie hodnoty - Hrušovská, Dana, 1964-
Problémy podnikovej sféry v oblasti vzťahov podnikateľských subjektov so zákazníkmi. Nástroje pôsobiace na spotrebiteľskú hodnotu, ktorými podnikateľský subjekt môže zvýšiť hodnotu ponuky pre zákazníka.