Vplyv európskeho integračného procesu na ekonomický vývoj nových členských štátov - Fifeková, Elena
Piata vlna rozšírenia EÚ znamenala vstup Českej republiky, Cypru, Estónska, Litvy, Lotyšska, Maďarska, Malty, Poľska, Slovenska, Slovinska v roku 2004 a Bulharska a Rumunska v roku 2007 do EÚ. S výnimkou Cypru a Malty išlo o krajiny, ktoré prešli procesom transformácie. Ekonomické reformy v jednotlivých transformujúcich sa krajinách mali od začiatku transformačného procesu ambíciu popri základnom cieli - postupnej transformácii centrálne plánovanej ekonomiky na ekonomiku trhovú - znížiť zaostávanie transformujúcich sa ekonomík za pôvodnými členskými štátmi EÚ a pripraviť krajinu na vstup do EÚ.