Solvency II a zaistenie - Marko, Peter
V systéme Solvency II budú poisťovne musieť pri určovaní kapitálovej požiadavky na solventnosť brať do úvahy nie len prevzaté riziká, ale aj riziká vlastné. Jedným z týchto rizík je aj riziko zlyhania protistrany, ktoré súvisí s možnosťou, že v prípade zaistenia nebude zaisťovateľ schopný plniť svoje záväzky a na krytie tohto rizika bude potrebný kapitál. Veľkosť požadovaného kapitálu bude závisieť od straty, ktorá môže vzniknúť v dôsledku insolventnosti zaisťovateľa a jej pravdepodobnosti, ktorá bude závisieť od ratingového hodnotenia zaisťovateľa.