Migrácia vysoko kvalifikovaných pracovných síl v krajinách Európskej únie - Přívara, Andrej, 1983-
Návrhy európskej legislatívy, týkajúce sa ekonomickej migrácie sa nemusia presne zhodovať s kritériami, ktoré si zvolia jednotlivé členské štáty. Lisabonská zmluva z roku 2007 definuje kompetencie EÚ v oblasti ekonomickej migrácie, pričom úplne uznáva existujúcu národnú prax, podľa ktorej si členské štáty Únie zachovávajú svoje výsady týkajúce sa otázky kvót pre vstup.