Čína dobývá svět nákladní i osobní dopravy - Holík, Josef
Rast vplyvu Číny v oblasti leteckej, námornej ako aj železničnej dopravy. Agresívna čínska stratégia. Snaha Číny o získanie vplyvu v kľúčových prístavoch. Konkurovať Indii a USA. Letecké aktivity. Zaostávanie v oblasti ľudských zdrojov. Sebavedomý drak pred bránami Európy.