Audit procesnej orientácie systému riadenia - Závadská, Zuzana
Systém riadenia podniku pozostáva z riadiaceho a riadeného podsystému. Ich vymedzenie vedie k určujúcej orientácii systému riadenia podniku. Ak je riadiacim podsystémom líniový vedúci a riadeným podsystémom ohraničený organizačný útvar, hovoríme o funkčnej orientácii systému riadenia podniku. Ak je to kombinácia vlastníka procesu ako riadiaceho a podnikového procesu ako riadeného podsystému, hovoríme o procesnej orientácii systému riadenia podniku. Transformáciu funkčnej orientácie na procesnú zabezpečuje implementácia procesného riadenia do existujúceho systému riadenia podniku. Takýto systém riadenia je reprezentovaný procesným modelom podniku. Existencia procesného modelu podniku však nezaručuje skutočné využívanie procesného riadenia v praxi manažérov. Na overenie procesnej orientácie systému riadenia podnikov vznikli modely zrelosti, ktoré ju posudzujú podľa rôznych kritérií. Ich aplikácia sa často označuje ako procesný audit.