Hodnotenie efektívnosti podnikov využitím metódy DEA - Diheneščiková, Daniela
V súčasnosti existuje niekoľko modelových prístupov pre účely kvantitatívnej ekonomickej analýzy. Najpoužívanejšou metódou je analýza obalu údajov (Data Envelopment Analysis – DEA). Modely DEA sú založené na tom, že pre daný problém existuje množina produkčných možností, ktorá je tvorená všetkými prípustnými kombináciami vstupov a výstupov. Analýza obalu dát (DEA) je lineárna programovacia technika založená na meraní relatívnej výkonnosti organizačných jednotiek, kde prítomnosť viacerých vstupov a výstupov robí porovnanie ťažkým.