Daňové úniky v oblasti nepriamych daní - Válek, Juraj, 1981-
Dane sa vplyvom pretrvávajúcej krízy dostávajú do popredia európskej diskusie. Z pohľadu verejných financií predstavujú daňové úniky a obchádzanie daňovej povinnosti stratu príjmov štátneho rozpočtu. Tým sú zvýhodnené niektoré subjekty, nie však na základe ich konkurencieschopnosti, ale na základe nižších nákladov z dôvodu neplatenia daní. Takýto úbytok príjmov v štátnom rozpočte musí byť pri daných výdavkoch kompenzovaný vyššími daňami.