Subjekty stanovujúce cenu v klasickom a reverznom dodávateľskom reťazci - Gežík, Pavel, 1983-
Cenu, resp. cenovú politiku si v rámci dodávateľského reťazca stanovujú jeho jednotlivé subjekty, a to buď samostatne alebo spoločne. V klasickom dodávateľskom reťazci sa tovar prepravuje od výrobcu k spotrebiteľovi, a teda o cene rozhodujú subjekty zapojené do tohto procesu prepravy tovaru k spotrebiteľovi. Ak sa jedná o reverzný dodávateľský reťazec, tak sú do tvorby cien zahrnuté i ďalšie subjekty. Práve tieto subjekty nemusia mať priamy vplyv na cenovú politiku jednotlivých subjektov klasického dodávateľského reťazca. Z toho dôvodu treba pre stanovovanie ceny poznať celú štruktúru a všetky subjekty dodávateľského reťazca. Reverzné dodávateľské reťazce vznikajú za účelom znovuzhodnocovania už raz použitých materiálov. Toto znovuzhodnotenie môže mať pozitívny vplyv na cenu výrobku, keďže znižuje náklady na nákup nového materiálu.