Prognózovanie prostredníctvom modelov ARIMA - Horvát, Peter
Teoretické východiska prognózovania a správna metodológia pri vytváraní prognostického modelu. Príspevok bližšie rozoberá modely na základe Box – Jenkinsovej metodológie. Popis všeobecného tvaru modelu ARIMA ako aj jeho teoretické východiska. Cieľom príspevku je vytvorenie metodologického základu, ktorý ma slúžiť pre neskorší proces vytvárania prognostického modelu, na základe Box – Jenkinsovej metodológie.