Základný model fiškálneho vyrovnania (teoretický prístup) - Ivaničová, Zlatica
Problémy týkajúce sa možnosti odstraňovania nerovnomerného vývoja regiónov – štátov. Pre riešenie tohto problému boli zostavené špeciálne jednorovnicové modely, ktorých základom bol model vytvorený v USA za Nixonovej vlády. V príspevku autorka uvádza model vytvorený v USA a jeden z modelov, ktorý bol publikovaný v práci "Správa študijnej skupiny o úlohe verejných financií v integrujúcej sa Európe". Súčasné veľké rozdiely v ekonomickej výkonnosti ekonomík jednotlivých štátov a ich zadlženosť naznačuje aktuálnosť uvedenej správy aj v súčasnosti.