GRETL vo výučbe panelových dát - Lukáčiková, Adriana, 1971-
Gretl je voľne prístupný softvér, ktorý umožňuje konštruovať a kvantifikovať modely odhadované na základe panelových údajov v užívateľsky jednoduchom prostredí. V príspevku autorka ukazuje na analýze vzťahu výdavkov a príjmov za jednotlivé samosprávne kraje v Slovenskej republike postupy odhadov parametrov statických modelov panelových dát v ekonometrickom softvéri Gretl. Ten umožňuje aj odhad dynamických efektov, čo však zatiaľ nie je obsahom výučby. Pri väčšom rozsahu výučby predmetov z oblasti ekonometrie je samozrejme aktuálny.