Odhad ekonometrického modelu s ohraničenými parametrami v programoch Gretl a Eviews - Surmanová, Kvetoslava
Pri konštrukcii ekonometrického modelu môže na základe teoretických východísk nastať situácia, že na parametre modelu sa vzťahujú určité obmedzenia. Najčastejšie ide o prípady, keď je hodnota jedného, alebo viacerých parametrov priamo určená, alebo je medzi nimi vzájomný vzťah. V príspevku sa autorka zamerala na odhad práve takéhoto typu ekonometrického modelu a poukazuje na rozdielnosti odhadu v dvoch ekonometrických programoch, Gretl a Eviews.