Basel III a stabilita bankového sektora - Tkáčová, Daniela, 1954-
Nová kapitálová štruktúra podľa Basel III zrejme prinesie lepšie využitie nástroja kapitálovej primeranosti ako brzdy v úverovej expanzii. Komerčné banky budú svoju pozornosť upriamovať viac na menej rizikové aktíva, ktorými sú najmä cenné papiere a krátkodobé úvery. Prínosom zrejme bude skvalitnenie kapitálu v podobe zvýšenia požiadavky vlastného kapitálu Tier 1, čím vznikne väčšia zainteresovanosť vlastníkov banky na jej riziku. Nové pravidlá likvidity budú orientovať banky na tradičné činnosti. Prínosom bude aj to, že vzniknú medzinárodne porovnateľné ukazovatele likvidity. Zrejme dôjde k zníženiu podielu vysoko výnosových aktív v portfóliách bánk – predovšetkým v bankových sektoroch krajín východnej Európy. Prínos proticyklického vankúša.