Short selling a virtualizácia svetového akciového trhu - Chovancová, Božena
Predaj nakrátko (short selling) - podstata. Krytý predaj nakrátko, nekrytý predaj nakrátko. Prístup k riešeniu problému z pohľadu EÚ. Napriek niektorým pozitívam, predovšetkým zvyšovaniu likvidity, prináša short selling celý rad rizík, ktoré môžu mať výrazný negatívny vplyv nielen na jednotlivé akciové spoločnosti, ale na celý finančný systém. Obzvlášť nebezpečný je nekrytý predaj nakrátko, ktorý predstavuje obchody s neexistujúcimi aktívami, ktoré však majú výrazný negatívny dopad na hodnotu reálne existujúcich aktív. Predovšetkým v krízových obdobiach môžu predaje nakrátko pôsobiť ako katalyzátor prepadu cien akcií, čo môže viesť až k neuveriteľne iracionálnemu správaniu sa akciových trhov s následkami ohrozujúcimi stabilitu finančného systému.