Rozhnevaní partneri - Pressburg, Adrian Peter
"Snowdenov efekt" rozčeril vzťahy USA s Ruskom, ale nevyvolal novú studenú vojnu. Rusko udelilo politický azyl bývalému spolupracovníkovi americkej Národnej bezpečnostnej agentúry Edwardovi Snowdenovi, čo vyvolalo na medzinárodnej politickej scéne napätie. Moskva bude môcť každoročne predlžovať platnosť azylovej ochrany, pokiaľ Snowden neohrozí ruské záujmy. Ochladenie vzťahov s USA núti Rusko oteplovať ich so susedmi blízkymi alebo zbližujúcimi sa s USA, osobitne s Japonskom a Ukrajinou.