Postavenie jednotnej meny v teoretických koncepciách európskej integrácie a Menová spolupráca v Európe - Držka, Michal, 1989-
V súčasnom období dlhovej krízy sa otvára otázka funkčnosti Európskej menovej únie. Hovorí sa heterogenite ekonomík, ktorá ohrozuje celý projekt spoločnej meny. Úvahy o zavedení jednotnej meny v Európe majú dlhú tradíciu a zároveň mali dostatok priestoru na svoje realizovanie. Analýza teórií európskej integrácie ktoré uvažovali o zavedení jednotnej meny. Exkurz do histórie Európy. Príklady úspešnej spolupráce európskych štátov, ktoré boli inšpiráciou pre formovanie samotných teórií európskej integrácie.