Čo by malo "páliť" manažérov ľudských zdrojov - Lazišťanová, Zuzana
Prieskumy a skúsenosti presviedčajú, že pre firmy sú kľúčové 4 oblasti: riadenie talentov, rozvoj lídrov, zaangažovanosť zamestnancov a zvyšovanie zákazníckej orientácie útvarov ľudských zdrojov. Ďalší rozvoj profesionálov ľudských zdrojov.